Op 7 mei kreeg Jave Computers de kans om mee te werken aan een kunstproject van Kalligraaf Brody Neuenschwander. Het kunstproject, A Brush with Silence, werd al in meer dan 10 landen georganiseerd en was voor het eerst ten voordele van een goed doel. Het ging door in de Sint-Godelieve Abdij in Brugge.

In het project “A Brush with Silence” brengt Brody kalligrafen samen van verschillend schrijftradities in een stille kalligrafische happening. Schrijvers van Arabic, Chinese, Tibetan, Japanese, Hebrew, Greek, Cyrillic, Devanagari, Runes, codes en graffiti komen samen met schrijvers van English, German, French, Italian en Dutch om een meditatie in inkt uit te voeren. De uitvoeringen lokken altijd veel volk. A Brush with Silence is het perfecte symbool voor hoe de mensen kunnen samen leven in vrede en tolerantie.

Een boodschap actueler dan ooit. Daarom werd voor het eerst in de geschiedenis een vrije bijdrage gevraagd aan bezoekers en kijkers online. De opbrengt gaat naar de Oekraïnse vluchtelingen in Brugge. Ook voor het eerst namen 10 kalligrafen deel via een online Zoom meeting.

Wat deed Jave Computers / Jave Verhuur

Ik ben uiteraard geen kalligraaf of kunstenaar, maar een IT bedrijf.
Jave Computers stond in voor de technische ondersteuning van de livestream en de zoom link met kalligrafen vanuit de hele wereld

Het event werd simultaan gestreamd op YouTube en via Facebook.
Ook voor mij een spannende avond gezien het een eerste in zijn soort was.

De opstelling was dat 4 tafels continu met een camera gefilmd werden en dat elke 30 minuten de kalligrafen aan de cameratafels zouden wisselen.
Daarnaast zou 1 camera permanent de kalligrafen via Zoom filmen en nog een camera de zaal.
Het geheel moest dan gestreamd worden naar YouTube en Facebook.

De zoom meeting werd ook in de zaal geprojecteerd op groot scherm.

Voorbereiding is alles, dus al weken op voorhand is deze opstelling in mijn kantoor uitvoerig getest en goed gelukt.
Zoals altijd zijn er op de locatie technische problemen die het allemaal boeiend houden, maar alles kon gelukkig opgelost worden, waardoor we letterlijk 1 minuut voor de start online konden gaan.

Een abdij blijft een abdij en is bijgevolg een oud gebouw. Internet was aanwezig, nogal cruciaal voor een livestream, maar bleek uiteindelijk niet stabiel voor de livestream. Gelukkig was plan B voorzien en hadden we een 4G router mee die alles heeft opgevangen.

Technische gegevens

De zoom link werd gerealiseerd met 2 laptops uit ons verhuuraanbod, waarvan 1 laptop als presentatielaptop was aangesloten op de aanwezig beamer. Een tweede laptop beheerde de kalligrafen die op hun tijdslot in de spotlight moesten staan.

Moeilijker was de livetream organiseren.

We maakten gebruik van het softwarepakket ‘ManyCam‘ en kunnen het iedereen aanraden! Wij hebben de pro licentie en kunnen tot 200 bronnen gebruiken om te switchen. Alles kan vooraf geconfigureerd worden. Zo waren er presets voor de verschillende camerastandpunten, welke camera’s in beeld zouden zijn en eventueel te delen videofragmenten. Bovendien laat het programma toe om streams naar verschillende platformen tegelijk te sturen en intussen zelf ook een opname te maken.

We kozen soms om 1 kalligraaf in beeld te brengen, soms 4 tegelijk en andere keren enkel de zoom. Zo werd het een divers stuk om naar te kijken.

Omdat het event in volledige stilte plaatsvond, werd enkel het geluid van de zaal meegestuurd met de livestream. Onze Blue Yeti microfoon deed daarvoor uitstekend dienst.

Als cameraopstelling gebruikten we initieel 4 Trust Tyro HD webcams, een Iphone 8 via een elgato cam link 4k en een Panasonic handycam ook via een elgato cam link.

Maar hoe veelbelovend de elgato cam links ook zijn, ik zou het gebruik in die opstelling afraden. Bij de minste onregelmatigheid vallen deze weg. Na een uur zijn we moeten overschakelen naar een extra Logitec Brio 4k webcam omdat de cam link met de handycam niet meer thuis gaf.

De computer die dit allemaal moest verwerken was een HP Omen, intel i9 deca core, 32 GB Ram, NVIDIA GeForce RTX 3090 24 GB. Voor de gelegenheid was de caseverlichting ingesteld in de kleuren van de Oekraïnse vlag.

Ik deel graag enkele beelden van onze opstelling:

Het goede doel

De organisatoren kozen bewust een tastbaar doel uit. Zonder omwegen zodat het grootste deel van het ingezamelde geld rechtstreeks bij de behoeftigen terecht komt.

Een contact met het OCMW Brugge leerde dat er een plan was om een computerlokaal in te richten voor de Oekraïense vluchtelingen zodat ze contact kunnen houden met het thuisfront, maar dat kinderen ook online les kunnen volgen uit hun thuisland.

In totaal kon A Brush with Silence netto 6000 euro bezorgen aan het OCMW. Met dat bedrag is het beoogde doel bereikt en kan plan snel uitgevoerd worden.

Hieronder nog enkele sfeerbeelden van de avond en een onbewerkte versie van de livestream.