Covid-19 houdt ons in de greep en het lijkt er op dat het nog wel voor eventje is. Om de haverklap worden we geconfronteerd met nieuwe of oude maatregelen die ons opgelegd worden. We kunnen voor de maatregelen zijn, we kunnen er tegen zijn. We hebben allemaal onze mening, maar over één ding is iedereen het eens: We zijn het beu en willen zo snel mogelijk weer terug naar het ‘normaal’.

Om dat te realiseren moeten we in de eerste plaats een besmetting vermijden, maar ook verhinderen dat we iemand anders besmetten mochten we zelf besmet raken. Als we in contact komen met iemand die besmet is, dan is het belangrijk dat zo snel mogelijk te weten, zodat we ernaar kunnen handelen.

Bij dat laatste kan de officiële corona app van de overheid ons helpen!

Hoe installeren

Je installeert de officiële corona app op je smartphone. Voor Apple iPhones ga je naar de App store en zoekt naar ‘coronalert’. Heb je een android smartphone, dan doe je hetzelfde, maar via de Playstore.

Open de app en volg de stapjes.

Hoe werkt het

De app werkt op de achtergrond, dus je hoeft de app zelf niet te openen. Via bluetooth signalen communiceert de app met andere telefoons in de buurt die eveneens de app hebben geïnstalleerd.

Coronalert houdt bij hoe lang je in de buurt bent geweest van de ander en hoe ver je van elkaar verwijderd was en slaat die gegevens op. Let op, dit gaat om anonieme data, er wordt nooit of te nimmer persoonlijke data van jou of de ander opgeslagen.

Wanneer je zelf besmet raakt met het virus dan geef je dat aan in de app.

Op dat moment krijgen alle gebruikers waarmee jij minimaal 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand een melding. Ook zij krijgen geen persoonlijke info van jou. Enkel dat ze met ‘iemand’ een nauw contact hadden en dat die persoon besmet is.

Krijg je zelf een ‘alert’ dat je in contact kwam met een besmette persoon, dan doe je je burgerplicht en ga je in afzondering in afwachting van je eigen resultaat.

Met dit simpele principe kunnen we vermijden dat het virus zich razendsnel verspreidt, ook al vertoon je zelf (nog) geen symptomen.

Meer info vind je op de officiële site: https://coronalert.be/nl/