Lockdown door coronavirus? Dan houden we ons maar even creatief bezig thuis, want voor Jeugdmuziekatelier Allegro, muziekschool uit Brugge Sint-Kruis, lanceerden we enkele dagen geleden een nieuwe website.

We zijn ook persoonlijk betrokken bij deze muziekschool, want ik leid deze muziekschool samen met mijn echtgenote. Mijn echtgenote nam de leiding over in 2008 van de vorige verantwoordelijke, waardoor ikzelf op de achtergrond wat meewerkte aan de praktische zaken. In 2011 moest zij een stapje terug zetten tijdens de zwangerschap van ons zoontje, waarna ik zelf tijdelijk even overnam in de wekelijkse werking. Na die periode beslisten we om er voortaan een duojob van te maken om zo de work/life balance in evenwicht te houden.

De website

Bij een jeugdige muziekschool hoort een jeugdig ontwerp met professionele uitstraling. We kozen voor een website met veel beelden, een beeld zegt meer dan woorden. De kleurenkeuze is gebaseerd om de kleuren van de school. Vandaar de groene tinten die we subtiel laten weerkeren in menu’s en andere plaatsen doorheen de website.

Een belangrijk puntje was aanwezigheid van het digitale leerplatform van de school (ontwikkeld vorig jaar door N-Digital Studio ). Daarom kozen we voor een prominent aanwezig kader op de homepagina. Dit is vooral voor de leerlingen als doorverwijzing naar het platform.

Aangezien het inschrijven voor cursussen voor 95% online verloopt, kozen we in het hoofdmenu voor een permanente knop naar de inschrijfpagina.

Verder is er een goed uitgewerkt aanbod zodat je weet wat je kan volgen op de muziekschool.

Ook de nodige foto’s konden niet ontbreken zodat iedereen kan volgen hoe het er aan toe gaat tijdens de lessen.

Wat is JMA Allegro

Een jeugdmuziekatelier is een plaats waar kinderen (maar ook jongeren en volwassenen) op een speelse en creatieve manier kennis maken met muziek. Vanaf 8 jaar kun je er notenleer volgen en na 1 jaar kan daar direct een muziekinstrument bij.

Voor de oudere leerlingen (jongvolwassenen) en volwassenen is er een snelcursus van 1 werkjaar, waarbij je na een half werkjaar reeds een instrument kunt bijnemen (indien plaats).

Een JMA onderscheidt zich van een conservatorium of stedelijke academie door de manier waarop wordt omgegaan met het cursusaanbod. Bij hen volg je een lesprogramma zoals je dat op een klassieke school doet met verplichte vakken en bijvakken.

In een JMA gaat het vooral om het volgen wat je zelf wil en kan. Je moet uiteraard je basiskennis notenleer hebben voor de meeste instrumenten, maar dan ben je volledig vrij om te volgen wat je wil. Enkel instrument, enkel zang, … Je volgt wat je zelf graag wil volgen. De nadruk ligt niet op prestatie, maar op het plezier beleven aan je instrument. Dit op je eigen tempo en niveau, want alle lessen zijn individueel en dus volledig aangepast aan jou. Enkel de notenateliers zijn klassikaal.

Dat wil echter niet zeggen dat beide types muziekschool concurrenten zijn van elkaar. In tegendeel, we vullen elkaar aan. Regelmatig gaan leerlingen van onze muziekschool verder in het conservatorium wanneer ze bij ons de limieten bereiken en zich verder willen verdiepen. Ook de omgekeerde beweging wordt vaak gemaakt, wanneer leerlingen van het conservatorium liever verder gaan in een vrijere vorm van muzieklessen.

Elke muziekschool heeft zijn publiek en stad Brugge bewijst dat volledig. Terwijl JMA’s of kleine muziekscholen gaandeweg verdwijnen in andere gemeentes, groeit en bloeit het aanbod in Brugge. Naast het conservatorium zijn er JMA’s en vrije muziekscholen in elke deelgemeente en die bestaan allemaal naast elkaar met een mooi en volledig aanbod.

Sponsoring

Door de persoonlijke betrokkenheid is het uiteraard logisch dat Jave Computers de website kosteloos ontwierp en onderhoudt voor de muziekschool.

Bezoek de website op www.jma-allegro.be .