We krijgen de laatste dagen enorm veel ongeruste telefoontjes over e-mails waarin men beweert compromitterende beelden te hebben van u, die men wil verspreiden bij uw kennissen. De enige manier om dat te verhinderen, is het betalen van een bepaalde som via Bitcoins. Deze mails doen al heel lang de ronde.  Soms is het wat rustiger en dan is er weer een opflakkering.

Ik kan alvast iedereen geruststellen, DIT IS GEWOON SPAM! Niemand heeft ingebroken in uw PC, niemand heeft beelden van u!

Voor we verdergaan een voorbeeld van zo’n bericht…

Hallo!

Ik ben een hacker die toegang heeft tot uw besturingssysteem.
Ik heb ook volledige toegang tot uw account.

Ik heb je nu een paar maanden in de gaten gehouden.

Het feit is dat u bent geïnfecteerd met malware via een site voor volwassenen die u hebt bezocht.

Als je hier niet bekend mee bent, zal ik het uitleggen.
Trojan Virus geeft me volledige toegang en controle over een computer of ander apparaat.
Dit betekent dat ik alles op uw scherm kan zien, de camera en de microfoon kan inschakelen, maar u weet er niets van.

Ik heb ook toegang tot al uw contacten en al uw correspondentie.

Waarom heeft uw antivirus geen malware gedetecteerd?
Antwoord: Mijn malware gebruikt het stuurprogramma, ik update de handtekeningen om de 4 uur zodat uw antivirus stil is.

Ik heb een video gemaakt die laat zien hoe je jezelf tevreden stelt in de linkerhelft van het scherm en in de rechterhelft zie je de video die je hebt bekeken.
Met één muisklik kan ik deze video naar al uw e-mails en contacten op sociale netwerken verzenden. Ik kan ook toegang plaatsen tot al uw e-mailcorrespondentie en berichten die u gebruikt.

Als u dit wilt voorkomen, brengt u het bedrag van € 800 over naar mijn bitcoin-adres (als u niet weet hoe u dit moet doen, schrijft u naar Google: Bitcoin kopen).
je kunt bitcoin kopen van bitonic.nl

Mijn bitcoin-adressen (BTC Wallets) zijn: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Na ontvangst van de betaling verwijder ik de video en hoor je me nooit meer.
Ik geef je 48 uur om te betalen.
Ik heb een kennisgeving bij het lezen van deze brief en de timer werkt wanneer u deze brief ziet.

Ergens een klacht indienen heeft geen zin omdat deze e-mail niet kan worden gevolgd zoals mijn bitcoin-adres.
Ik maak geen fouten.

Als ik vind dat je dit bericht met iemand anders hebt gedeeld, wordt de video onmiddellijk verspreid.

Vriendelijke groet!

U bent niet de unieke ontvanger van dit bericht. Al willen ze je dat wel doen geloven. Ze sturen dit bericht naar duizenden adressen tegelijk. Een e-mail sturen kost immers niets. Al gaat maar 1 iemand op hun voorstel in, dan hebben ze al gewonnen.

Er staan persoonlijke gegevens van mij in die mail?

Dat kan. Wanneer je op het internet surft laat je sporen na. Je geeft je naam in combinatie met je mailadres vaak in op betrouwbare sites. Helaas worden die sites soms gehacked en worden deze gegevens gestolen en doorverkocht. Via software kunnen ze zo de e-mails personaliseren en het doen lijken dat het bericht specifiek aan jou gericht is.

Ik heb schrik, zou ik betalen?

Doe dit nooit! Dit is een straatje zonder einde. Als je éénmaal betaalt, dan zijn ze er enkele dagen later weer om nog meer geld te vragen. U blijft dus betalen!

De oplichters werken ook altijd via Bitcoins omdat dat geld niet te traceren is. Met andere woorden, u bent het geld gegarandeerd kwijt en niemand kan de daders achterhalen.

Kan men nooit mijn webcam hacken?

Toch wel, de kans is alleen aanzienlijk klein. In onze ervaring komt het ook maar heel zelden voor. Bovendien zou de hacker in kwestie, als hij gênante beelden van u bezit, sowieso een voorbeeld meesturen, maar dat gebeurt in dit geval nooit.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om u te beschermen tegen allerlei vormen van hacken.

  • Zorg ervoor dat u altijd een actieve virusscanner heeft op uw computer. Dit moet niet altijd een betalende te zijn. Avast Free of AVG Free zijn zeker voldoende. Neem er bij de gratis versie wel bij dat je af en toe eens wat reclame krijgt.
  • Een firewall is nooit geen slecht idee.
  • Installeer niet blindelings alle gratis software van het internet en lees welke ‘optionele’ sponsors je mee installeert. Je kunt die vaak gewoon afvinken.
  • Klik nooit op links in verdachte e-mails.
  • Sluit je webcam enkel aan als je die nodig hebt. Bij laptops kan je altijd een klepje kopen die je over de webcam kan schuiven. Of je kleeft er gewoon een plakker over.
  • En als laatste: Gebruik je gezond verstand! Bij twijfel neem contact op met een professional.

We hopen dat we u met dit artikel een gerust gemoed konden bezorgen. Ontvangt u zo’n mail, adem dan 3 keer in en uit. In 99,9999% van de gevallen is dit gewoon een poging om u op te lichten.