50 jaar Jeugdmuziekatelier Allegro Sint-Kruis Brugge. Dat vierde Jave Computers mee op 16 februari 2020. Niet zonder doel uiteraard! Naast zaakvoerder van Jave Computers leiden mijn echtgenote en ikzelf deze muziekschool. Het spreekt dan ook voor zich dat Jave Computers en Jave Verhuur de technische kant sponsorden.

Voor onze verhuurdienst is het ook de ideale gelegenheid om het eigen materiaal eens uit te testen en onze eigen ‘skills’ te verbeteren.

Het 50-jarige bestaan werd gevierd met een aperitiefconcert voor ouders, grootouders van de kinderen en sympathisanten van de  muziekschool.

Ook het stadsbestuur van Brugge was aanwezig in de vorm van de schepen van Jeugd (Mathijs Goderis) en burgemeester Dirk De Fauw.

De technische kant

Qua techniek was het een niet zo eenvoudige opdracht. Het concept was zo opgevat dat de leerlingen de verschillende genres en instrumenten die de muziekschool rijk is, tentoon zouden stellen.

Dat betekent veel verschillende soorten ‘acts’ soms met veel instrumenten op het podium, een verdeling akoestische en elektrische instrumenten, soms zangers, soms klassikale groepen met handinstrumenten. Soms muzikale begeleiding door muziektracks. Een veelheid aan verschillen dus.

We kozen dan ook voor een veilige opstelling met ons grootste mengpaneel (PMD 12) uitgebreid met een 6 kanalen mixer. Daarop werden de digitale stagepiano en het drumstel aangesloten, alsook 2 draadloze micro’s en 4 bekabelde micro’s. Daarnaast werd ook een laptop aangesloten voor de powerpointbegeleiding en tracks. Om de beste beeldkwaliteit te garanderen kozen we voor onze 6000 lumen beamer in combinatie met een projectiescherm van 2,44 meter breed.

Via een generale repetitie de dag ervoor konden we alles finetunen zodat elke act de best mogelijke setting kreeg.

De muziekschool

50 jaar is natuurlijk een hele tijd en een rijke geschiedenis. De muziekschool werd gestart vanuit de toenmalige lagere school van Mariawende in Sint-Kruis. Later omgevormd tot basisschool Mozaïek. Hoewel gestart vanuit een basisschool is de muziekschool altijd een zelfstandig orgaan geweest onder leiding van diverse verantwoordelijken. Het doel toen, en nu nog steeds, is kinderen en jongeren op een betaalbare manier muzieklessen aanbieden op hun maat. Sinds 2009, intussen dus al 11 jaar, leiden mijn echtgenote en ikzelf dit mooie gezelschap…

Er is een rijk aanbod aan instrumenten, maar de basis start toch altijd met notenleer. Sinds enkele jaren is de muziekschool ook opengesteld naar volwassenen. Hierdoor hebben we vaak ouders die samen met hun kinderen muziekles volgen. Een mooie samenhang toch?

Meer info over de muziekschool JMA Allegro op www.jma-allegro.be